Стив Возняк
Стив Возняк

На 11 август, 1950 е роден Стивън Гари „Воз“ Возняк. Той е американски компютърен инженер и създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.) заедно със Стийв Джобс. Неговите изобретения и машини са допринесли значително за „революцията“ на персоналните компютри през 70-те години на 20 век. Возняк създава компютрите Apple I и Apple II. На 1 април 1976 г., Джобс и Возняк основават Apple Computer. Возняк напуска работата си в Hewlett-Packard и става вицепрезидент, който отговаря за новите технологии в Apple. Освен че създава хардуера на Apple I, Возняк написва и повечето софтуер в компютъра. Возняк създава интерпретатор на BASIC с 16-битов набор от инструкции, познат като SWEET 16, играта Breakout, която станава причина за добавянето на звук към компютъра, кода необходим за контролиране на дисковите устройства и още много други.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Първият персонален компютър на IBM
Първият персонален компютър на IBM

На 12 август 1981 г. е пуснат IBM PC, първият персонален компютър на IBM. От неговото название по-късно PC става синоним на всички настолни компютри в света. IBM PC е разработен в Бока Ратон (Флорида) под ръководството на Дон Естридж. Това е революционен компютър и по отношение на съставните си части, които могат да бъдат закупени и от външни дистрибутори. Първата машина е демонстрирана на 12 август 1981 г., а масовото производство започва шест месеца по-късно.
https://bg.wikipedia.org/wiki/IBM_PC

Катерина Юшченко
Катерина Юшченко

На 15 август 2001 г. умира Катерина Юшченко. Тя е украински учен, специалист в областта на компютрите и информационното изследване, член-кореспондент на Съветската академия на науките. Тя разработва един от първите световни езици на високо ниво, индиректно насочени към програмирането, наречен адресен език за програмиране. Юшченко е първата жена в СССР, която става доктор на физическите и математическите науки в програмирането.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Изригването на слънчеви частици засяга компютри на борсата в Торонто
Изригването на слънчеви частици засяга компютри на борсата в Торонто

На 16 август 1989 г. изригването на слънчеви частици засяга компютри на борсата в Торонто, принуждавайки я да спре търговията. Учени обвиняват интензивният изблик на слънчева активност за събитията, които спрират цялата търговия на фондовата борса в Торонто през 1989 г. Длъжностните лица гледат с недоверие на това, тъй като три дискови устройства последователно се повреждат в компютърна система, която се очаква да е „отказоустойчива“. Сривът спира търгуването за три часа. Учените в Канада смятат, че Слънцето е отговорно за неизправности в много персонални компютри в цялата страна и за двучасово спиране на тока в части на провинцията на Квебек.
https://www.newscientist.com/article/mg12316812.400

Маргарет Хамилтън
Маргарет Хамилтън

На 17 август 1936 г. е родена Маргарет Хамилтън ( е американски информатик, системен инженер и предприемач. Хамилтън е ръководила Отдела по софтуерно инженерство на Лабораторията по инструментация на MIT, с който разработва бордния софтуер за програмата Аполо. За разработката на този софтуер, Хамилтън и екипа ѝ предвиждат проблеми, които биха осуетили прилуняването на мисията Аполо 11. През 1986 г., Хамилтън основава компанията Хамилтън Текнолъджис, в Кеймбридж, Масачузетс. Компанията предлага решения, базирани на въведената от Хамилтън парадигма на системното инженерство Development Before the Fact (DBTF).
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg