Microsoft представя двубутонната мишка

На 2 май 1983 г. Microsoft Corp. представя Microsoft мишка с два бутона, която е предоставена да върви заедно с новия си Microsoft Word процесор. Microsoft произвежда около 100 000 от тези сравнително елементарни устройства, които могат да бъдат използвани с IBM PC и съвместими с тях персонални компютри, но продава само 5000 преди да постигне успех с нова версия през 1985 г., която включва, редица подобрения, измежду които почти безшумна работа на всякакви повърхности.
https://www.computerhistory.org/tdih/may/2/#microsoft-introduces-2-button-mouse

Компютърът EDSAC извършва първото си изчисление

На 6 май, 1949 EDSAC извършва първото си изчисление. EDSAC е модел ранен компютър, създаден през 1949 г. в Кеймбриджкия университет (Великобритания) от група разработчици начело с Морис Уилкс. Проектът е финансиран от Министерство на отбраната, държавния бюджет, университетския бюджет, а също и от грант на компанията J. Lyons & Co. Официално, устройството се нарича калкулатор. Това е първият в света компютър със запаметена програма. Архитектурата на машината наследява архитектурата на американския EDVAC. Проектът по създаване на EDSAC отнема две и половина години. През пролетта на 1949 г. е завършена настройката на машината и на 6 май 1949 г. е изпълнена първата компютърна програма – изчисление на таблица с квадратите на числата от 0 до 99. Представен е на обществеността в периода 22 – 25 юни 1949 година.
https://bg.wikipedia.org/wiki/EDSAC

Едсгер Дийкстра

На 11 май 1930 г. е роден Едсгер Уайб Дийкстра. Той e холандски системен учен, програмист, софтуерен инженер, научен есеист и пионер в изчислителната наука. Теоретичен физик по образование, той работи като програмист в Mathematisch Centrum (Амстердам) от 1952 до 1962 г. Неговите основни приноси обхващат различни области на изчислителната наука, включително изграждане на компилатор, операционни системи, разпределени системи, последователно и едновременно програмиране, парадигма на програмиране и методология, изследвания на езика на програмиране, проектиране на програми, разработване на програми, проверка на програмата, принципи на софтуерното инженерство, графични алгоритми и философски основи на компютърното програмиране и компютърните науки.
https://en.wikipedia.org/wiki/Edsger_W._Dijkstra

Пранав Мистри

На 14 май 1981 е роден Пранав Мистри. Той е компютърен учен и изобретател. Президент и изпълнителен директор е на Samsung STAR Labs от октомври 2019 г. Той е най-известен с работата си върху SixthSense, Samsung Galaxy Gear и Project Beyond.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pranav_Mistry

Гари Килдал

На 15 май 1942 г. е роден Гари Арлен Килдал. Той е американски компютърен учен и микрокомпютърен предприемач, който създава операционната система CP/M и основава Digital Research, Inc. (DRI). Килдал е един от първите хора, които виждат микропроцесорите като напълно обособени компютри, а не като устройства контролиращи периферни модули и създава компания около тази концепция. Той също e домакин на телевизионното предаване PBS The Computer Chronicles. Въпреки че кариерата му в областта на изчислителната техника продължaва повече от две десетилетия, той се помни главно във връзка с неуспешния опит на IBM през 1980 г. да лицензира CP/M за IBM Personal Computer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Kildall

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg