Фридрих Л. Бауер
Фридрих Л. Бауер

На 10 юни 1924 г. е роден Фридрих Л. Бауер. Ранната му работа включва изграждането на изчислителни машини (например логическият релеен компютър STANISLAUS от 1951-1955 г.). В този контекст той e първият, който предлaга широко използвания метод на стека за изчисления на изрази. Бауер също работи в комисиите, които разработват императивните езици за компютърно програмиране ALGOL 58 и неговия наследник ALGOL 60, важни предшественици на всички съвременни императивни езици за програмиране. През 1968 г. Бауер въвежда термина „Софтуерно инженерство“, който оттогава е широко използван.
https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_L._Bauer

Блейк Арън Рос
Блейк Арън Рос

На 12 юни 1958 г. е роден Блейк Арън Рос. Той е американски софтуерен инженер, който е най-известен с работата си като съ-създател на интернет браузъра Mozilla Firefox с Дейв Хаят. През 2005 г. той е номиниран за наградата Rave Award на списание Wired, Renegade на годината, срещу Лари Пейдж, Сергей Брин и Джон Стюарт. От 2007 г. той работи за Facebook като директор „Продукт“ докато не подава оставка в началото на 2013 г.
https://en.wikipedia.org/wiki/Blake_Ross

Леонард Клайнрок
Леонард Клайнрок

На 13 юни 1934 г. е роден Леонард Клайнрок. Той е американски компютърен учен и преподавател в Университета за инженерни и приложни науки „Хенри Самуели“ на UCLA. Клайнрок прави няколко важни приноса в областта на компютърните науки, по-специално за теоретичните основи на предаването на данни в компютърните мрежи. Той изиграва значителна роля в създаването на ARPANET, предшественика на Интернет, в UCLA
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Kleinrock

Джон Вѝнсънт Атана̀сов
Джон Вѝнсънт Атана̀сов

На 15 юни 1903 г. Джон Вѝнсънт Атана̀сов. Той е американски физик, математик и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри и първият електронен цифров двоичен компютър, който е изграден от множество изчислителни модули и работи с числа кодирани в двоичен осмичен код. Двамата с Клифърд Бери създават прототип на машина, която превръща десетичните числа в двоични, извършва аритметични операции, използва логически изрази и записва междинните резултати в регенеративна памет. Макар и получила името компютър на Атанасов-Бери по време на делото Honeywell v. Sperry Rand, тя не отговаря на съвременната дефиниция за компютър. Поради влизането на САЩ във Втората световна война проектът остава незавършен и прототипът е изгубен.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg