Валтер Георгиев, ученик в Училище по занаяти и изкуства в с. Русаля, получи пълна стипендия от „Тинузавър“ за участие в Лятната академия по програмиране, математика и физика на Университет за деца в Еленския Балкан през август. Той е на 12 години, от Русе, и в училище любимите му предмети са География и Човек и природа.

Днес, няколко дни преди старта на учебната година, споделяме неговите впечатления от академията, която е първото му участие в лагер извън училището и затова е било голямо предизвикателство за него. „В началото, когато разбрах за стипендията за лагера, бях притеснен, тъй като никога не съм ходил самостоятелно някъде. Винаги е било с другите деца от училището. Не знаех какво да очаквам, но сега съм много доволен, че участвах и ако догодина има, бих се радвал да отида пак, за да науча още нови неща и да се запозная с други деца,“ казва той.

Лятна академия UNI4KIDS Мийковци
Лятна академия UNI4KIDS Мийковци

Валтер и още 30 деца на възраст от 9 до 16 години се научи  да работи с поялник – нещо, което никога преди това не е правил. За първи път също има възможност да управлява дрон, като част от  допълнителните занимания.  Невен Боянов, Кристина Николова, Ганчо Ганев – Ганди и Владимир Гаристов помогнаха на него и новите му приятели, както ги нарича Вартер, да усвоят основите на програмирането и автоматизацията, и с игри на чист въздух да се заредят със знания и сили за новата учебна година.

Лятна Академия Мийковци Валтер Георгиев Сертификат
Лятна Академия Мийковци Валтер Георгиев Сертификат

След една седмица на обучение по програмиране, математика и физика, Валтер иска да продължи да се занимава с програмиране и в училище. Той казва, че наученото по време на академията ще му бъде от голяма помощ в часовете по физика, които предстоят през учебната година. Валтер очаква с нетърпение и нови възможности за курсове „Тинузавър“, за да продължи своето приключение в света на компютрите и роботиката.

Стипендията на Валтер е само част от ангажимента на „Тинузавър“ към училището  в с.Русаля, който се разшири след участието на платформата в Конкурса за социално предприемачество ПРОМЯНАТА 2019. „През новата учебна година „Тинузавър“ ще продължи с курсове и уроци, за да насърчава, колкото е възможно, децата и младежите от по-малките населени места да учат основите на програмиране, математика, физика”, поясни Невен Боянов, съосновател на  „Тинузавър“. Платформата планира и частични стипендии за деца с ограничени възможности, така че да се включат активно в подготовката за професиите на бъдещето.

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg