Новини

Честит празник на народните будители!

Честит празник на народните будители! Учителите винаги са били на първа линия, когато духовността, образованието, изкуствата и технологиите са спасявали бъдещето. Затова ви благодарим за усилията и сме сигурни, че заедно ще направим природните науки по-достъпни за всички! Желаем ви здраве и силен дух, за да успеем да влезем в бъдещето подготвени и вдъхновени!

Фондация „Тинузавър“ подпомага талантливи деца и и преподаватели по природни науки

Фондация „Тинузавър“ представи официално своите цели и програми в подкрепа на ученици и преподаватели в сферата на електрониката, компютърните технологии, роботиката, икономиката и предприемачеството. Тя ще насърчава и подпомага развитието на потенциала на деца и учители, които търсят възможности да подобрят своите умения за професиите на бъдещето.

Фондацията е създадена през септември 2020 г. с подкрепата на ПРОМЯНАТА – конкурса за социално предприемачество, в който Тинузавър – авторска българска платформа за обучение по математика, физика и роботика, завърши като финалист през 2019 г. Организацията ще раздаде близо 15 000 лв във вид на частични стипендии, като набира и допълнителни средства, които ще бъдат използвани за реализирането на голямата ѝ цел – да направи образованието по природни науки достъпно и в по-малките населени места и за ученици и преподаватели с по-ограничени финансови възможности.

Създаването на фондация „Тинузавър“ е част от нашата стратегия да подпомогнем развитието на образователната среда в България, като повишим квалификацията на учителите, привлечем повече студенти и млади хора, които искат да навлязат в съвременните STEM образователни технологии и методики. За нас е важно повече ученици да могат да се запознаят с възможностите, които природните науки им дават, за да бъдат по-успешни в бъдеще“, заяви Невен Боянов, председател на УС на Фондация „Тинузавър“. В УС влизат още Веско Колев и Десислава Ковачева.

Фондацията предвижда специализирани обучения за повишаване квалификацията и знанията на преподаватели в областта на подпомагането и развитието на талантливи деца. Фондацията покрива 40% от общата сума на обучението за учители, и от 40% до 60% от общата сума на курса за ученици по методологията Тинузавър. Курсовете ще са с продължителност 20 учебни часа за ученици и студенти и 20 астрономически часа за преподаватели. Критериите са социални и възоснова на постижения на учениците. Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн формуляр.

В момента тече обучение за преподаватели, като за тези от Павликени и Козлодуй са отпуснати частични стипендии. За обученията има записани и 10 студента по проект “Студентски практики” и един доброволец.

Тинузавър продължава и откритите безплатни онлайн уроци в училища в цялата страна на тема “Програмиране, математика и физика и професиите на бъдещето”.

На сайта на фондацията може да намерите информация за критериите за получаване на стипендии, както за ученици, така и за учители и преподаватели.

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов,

https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanovЗа Тинузавър: https://tinusaur.info, https://www.facebook.com/TinusaurBG, https://www.linkedin.com/company/tinusaur

Студенти се запознаха с Тинузавър в София

На 22 октомври Невен Боянов, съосновател на Тинузавър, представи платформата на студенти в София, по покана на Бизнес Клуб СУ, в партньорство със Студентски клуб „Роботика“ към ТУ София. На специална „Работилница по запояване с Тинузавър“ в София Тек Парк Боянов разказа за историята на успешния български проект за достъпно образование по природни науки, както и представи възможностите, които той дава на студенти да се обучават и да обучават по науките от професиите на бъдещето. Тинузавър подкрепя старта в кариерата на преподаватели на студенти, които изучават технически и компютърни науки.

Студенти и ученици се запознаха с комплектите платки на Тинузавър, с курсовете за деца, с ресурсите за самостоятелно обучение за любители, и с обученията за преподаватели.

За мен това беше важна стъпка в това да разширим своята общност от студенти, както и да насърчим учениците да задълбочат своите познания по математика, физика, роботика и програмиране чрез нашите продукти и платформа. Живеем във време, в което е важно да изпреварваме нуждите на пазара на труда, като сме готови със знания и умения от бъдещето. Надявам се повече студенти да се възползват от възможностите да надскочат настоящето“, каза Невен Боянов.

Работилницата беше част от програмата „Запознайте се и програмирайте“, и се организира с подкрепата от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ SAP и TechSoup.

Тук може да гледате цялото интервю: https://www.facebook.com/watch/live/?v=810732503090145&ref=watch_permalink

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов, https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanov

Тинузавър срещна съмишленици на Robotics Strategy Forum 2020

Невен Боянов, съосновател на образователната платформа „Тинузавър“,  се включи във второто издание на международния Robotics Strategy Forum в София Тех Парк. Той представи комплектите платки и курсовете, с които екипът работи по мисията си образованието по природни науки и роботика да бъде по-достъпно.

Robotics Strategy Forum 2020
Robotics Strategy Forum 2020

По време на хибридното събитие, организирано от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, международни и национални лидери, стартъпи, образователни и държавни институции представиха своята визия за развитие на високите технологии. Трима международни лектори се включиха онлайн в събитието.

Robotics Strategy Forum 2020

„Радвам се, че срещнахме съмишленици, потенциални партньори и клиенти, с които да развием средата за адекватно обучение по природни науки и роботика. Те са сред най-необходимите за подготовка за бъдещето. Обменихме идеи и планове за съвместна работа, говорихме с много студенти, родители, ученици, учители“, разказа Невен Боянов. Той изрази надежда, че подобни форуми ще укрепят още по-силно връзката между образование, наука и бизнес, които са изправени пред сериозни предизвикателства днес.

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов,

https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanov

За Тинузавър: https://tinusaur.info, https://www.facebook.com/TinusaurBG, https://www.linkedin.com/company/tinusaur

БЛОКТИНУ версия 3 Бета е почти готова

БЛОКТИНУ версия 3 е почти готова. От днес може да тествате бета версията на адрес https://webui-beta.blocktinu.com

  • Вероятно ще има грешки;
  • Някои функции може да не работят;
  • Може нещо да липсва.

Надяваме се, че ще ни дадете обратна връзка и предложения как да подобрим платформата БЛОКТИНУ.

История на компютрите

Маргарет Рок
Маргарет Рок

На 26 август 1983 г. умира Маргарет Рок. Тя е една от малкото жени математици, които са работи в парк Блечли по време на Втората световна война. Със своите математически умения и образование Рок успя да декодира машината Enigma срещу германската армия. Работата й по време на войната е поверителна и е защитена от Закона за официалните тайни от 1939 г., така че голяма част от работата й не е била разкрита през целия й живот.
https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Rock

Дафни Колер
Дафни Колер

На 27 август 1968 г. е родена Дафни Колер. Тя е израелско-американски професор в катедрата по компютърни науки в Станфордския университет. Тя е един от основателите на онлайн образователнаnта платформа – Coursera. Научната област на нейните изследвания е изкуственият интелект и неговите приложения в биомедицината.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daphne_Koller

Джон Уилям Моукли
Джон Уилям Моукли

На 30 август 1907 г. е роден Джон Уилям Моукли. Той е американски физик и инженер, създал заедно с Джон Преспър Екерт първия цифров електронен компютър с общо предназначение ENIAC.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Уилям Ричард Стивънс
Уилям Ричард Стивънс

На 1 септември 1999г. умира Уилям Ричард Стивънс. Той е американски автор на книги по компютърни науки. Най-известен е със своите серии “UNIX Network Programming” (1990, 1998, 1999), “Advanced Programming in UNIX Environment” (1992) и “TCP / IP Illustrated” (1994, 1995, 1996). Получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Университета в Мичиган през 1973 г. и едновременно магистърска степен (през 1978 г.) и докторска степен (през 1982 г.) по системно инженерство от Университета на Аризона. Премества се в Тусон през 1975 г., където е нает в Националната обсерватория на Кит Пийк като компютърен програмист до 1982 г. От 1982 до 1990 г. е вицепрезидент по изчислителни услуги в Health Systems International в Ню Хейвън, Кънектикът. Стивънс се завръща в Тусон през 1990 г., където продължава кариерата си като автор и консултант.
https://en.wikipedia.org/wiki/W._Richard_Stevens

Джоан Елизабет Лоутер Мъри
Джоан Елизабет Лоутер Мъри

На 4 септември 1994 г. умира Джоан Елизабет Лоутер Мъри, английски криптоаналитик и нумизмат, известна най-вече с работата си като разбивач на кодове в Bletchley Park по време на Втората световна война. Въпреки че тя не търси лично светлината на прожекторите, ролята й в проекта Enigma, който дешифрира тайните комуникации на нацистка Германия, й носи награди, като например назначаването за член на Ордена на Британската империя, през 1946 г.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Clarke

Тинузавър вдъхнови деца и възрастни за нови знания и умения в 4 града

Близо 50 деца от София, Добрич, Велико Търново и Варна се включиха в Дните на отворените врати на „Тинузавър“ през изминалия уикенд. Университет за деца събра над 25 деца в столицата, на които демонстрира как с авторските комплекти от платки и с поялник и по методологията на великотърновската платформа могат да изработят собствени робо проекти или други устройства на базата на микроконтролер. Във Велико Търново екипът на „Тинузавър“ показа и как с Ардуино – роботизирана количка със сензори, разработка на Университет за деца, децата могат да се научат да програмират и да управляват превозни средства. Сред участниците в събитието имаше и възрастни, които се интересуваха как с авторските комплекти на платформата могат да работят вкъщи, как онлайн да се обучават.

Тинузавър Отворени врати Велико Търново
Тинузавър Отворени врати Велико Търново

В Добрич DSIT Academy с ръководител Десислава Жекова за първи път представи с успех „Тинузавър“ на малките инженери и програмисти.

„Тинузавър“ предлага присъствени и онлайн обучения във Велико Търново, Свищов, София, Добрич и Варна. Във Варна и в София присъствени курсове започват този уикенд, а във Свищов вече са стартирали.

Тинузавър Отворени врати Велико Търново
Тинузавър Отворени врати Велико Търново

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов,

https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanov

За Тинузавър: https://tinusaur.info, https://www.facebook.com/TinusaurBG, https://www.linkedin.com/company/tinusaur

Другите за нас

Завърши лятната академия по роботика
http://radiovelikotarnovo.com

Лятна академия за ученици в Еленски Балкан
http://www.tvplus.bg/index.php?p=news&id=36602

Тинузавър“ вдъхнови деца за авторски робо проекти
https://dariknews.bg/novini/

Тинузавър ще работи по СТЕМ проект с училище във Велико Търново
http://www.velikotarnovo.utre.bg/2020/08/27/

Тинузавър“ вдъхнови деца за авторски робо проекти
https://nova.bg/accents/view/2020/08/19/

Тинузавър открива учебната година с ден на отворените врати
https://www.borbabg.com/2020/10/01/

Тинузавър открива учебната година с ден на отворените врати
http://radiovelikotarnovo.com

Невен Боянов с лекция в „Робо дни 2020“ в София
http://radiovelikotarnovo.com/

История на компютрите

Клара Дан фон Нойман
Клара Дан фон Нойман

На 18 август 1911 г. е родена Клара Дан фон Нойман. Тя е унгарско-американски компютърен учен, определяна като един от първите компютърни програмисти. Тя става ръководител на групата за статистически изчисления в Принстънския университет през 1943 г. и се премества в Националната лаборатория в Лос Аламос през 1946 г., за да програмира машината MANIAC I, проектирана от Джон фон Нойман и Джулиан Бигелоу. Тя също участва в проектирането на нови контроли за ENIAC и е един от основните му програмисти.
https://en.wikipedia.org/wiki/Klara_Dan_von_Neumann#cite_note-KDM-2

CA Technologies
CA Technologies

На 19 август 1944 г. е основана компанията CA Technologies. Computer Associates Inc. е компания от Fortune 500 и една от най-големите независими софтуерни корпорации в света. Централният ѝ офис се намира на Медисън авеню, Ню Йорк. Компанията създава софтуер, който може да работи в мейнфрейм, разпределени изчислителни системи, виртуализирани среди и среди от тип облак, като този софтуер е инсталиран на по-голямата част от компаниите, включени в Forbes Global 2000.
https://bg.wikipedia.org/wiki/CA_Technologies

Ендре Семереди

На 21 август 1940 г. е роден Ендре Семереди. Той е унгарско-американски математик и компютърен учен, работи в областта на комбинаториката и теоретичните компютърни науки. Печели награди в областта на математиката и науката, включително наградата на Абел през 2012 г. Той прави редица открития в комбинаториката и компютърните науки, включително теоремата на Семереди, лемата за регулярността на Семереди, теоремата на Ердос – Семереди, теоремата на Хайнал – Семреди и теоремата на Семереди – Тротер.
https://en.wikipedia.org/wiki/Endre_Szemer%C3%A9di

Масатоши Шима
Масатоши Шима

На 22 август 1943 г. е роден Масатоши Шима, японски инженер по електроника. Той беше един от дизайнерите на първия в света микропроцесор Intel 4004, произвеждащ първоначалния дизайн на процесора с три чипа на Busicom през 1968 г., преди да работи с Intel на Тед Хоф, Стенли Мазор и Федерико Фаггин за окончателния дизайн на чипа на процесора от 1969 до 1970г. По-късно Шима се присъединява към Intel през 1972 г. Там той работи с Faggin за разработването на Intel 8080, пуснат през 1974 г. Тогава Shima разработва редица периферни чипове на Intel, някои от които се използват в IBM PC, като 8259 контролер за прекъсване, 8255 паралелен порт чип, 8253 чип таймер, 8257 DMA чип и 8251 сериен комуникационен USART чип.
https://en.wikipedia.org/wiki/Masatoshi_Shima

Джоузеф Фредерик Трауб

На 24 август 2015 г. умира Джоузеф Фредерик Трауб. Той е американски компютърен учен. Той си сътрудничи в създаването на значителни нови алгоритми, включително алгоритъма на Дженкинс-Трауб за полиномиални нули, както и алгоритмите Kung-Traub, Shaw-Traub и Brent-Traub. Една от областите на неговите изследвания е тази на непрекъснатите квантови изчисления.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_F._Traub