Клара Дан фон Нойман
Клара Дан фон Нойман

На 18 август 1911 г. е родена Клара Дан фон Нойман. Тя е унгарско-американски компютърен учен, определяна като един от първите компютърни програмисти. Тя става ръководител на групата за статистически изчисления в Принстънския университет през 1943 г. и се премества в Националната лаборатория в Лос Аламос през 1946 г., за да програмира машината MANIAC I, проектирана от Джон фон Нойман и Джулиан Бигелоу. Тя също участва в проектирането на нови контроли за ENIAC и е един от основните му програмисти.
https://en.wikipedia.org/wiki/Klara_Dan_von_Neumann#cite_note-KDM-2

CA Technologies
CA Technologies

На 19 август 1944 г. е основана компанията CA Technologies. Computer Associates Inc. е компания от Fortune 500 и една от най-големите независими софтуерни корпорации в света. Централният ѝ офис се намира на Медисън авеню, Ню Йорк. Компанията създава софтуер, който може да работи в мейнфрейм, разпределени изчислителни системи, виртуализирани среди и среди от тип облак, като този софтуер е инсталиран на по-голямата част от компаниите, включени в Forbes Global 2000.
https://bg.wikipedia.org/wiki/CA_Technologies

Ендре Семереди

На 21 август 1940 г. е роден Ендре Семереди. Той е унгарско-американски математик и компютърен учен, работи в областта на комбинаториката и теоретичните компютърни науки. Печели награди в областта на математиката и науката, включително наградата на Абел през 2012 г. Той прави редица открития в комбинаториката и компютърните науки, включително теоремата на Семереди, лемата за регулярността на Семереди, теоремата на Ердос – Семереди, теоремата на Хайнал – Семреди и теоремата на Семереди – Тротер.
https://en.wikipedia.org/wiki/Endre_Szemer%C3%A9di

Масатоши Шима
Масатоши Шима

На 22 август 1943 г. е роден Масатоши Шима, японски инженер по електроника. Той беше един от дизайнерите на първия в света микропроцесор Intel 4004, произвеждащ първоначалния дизайн на процесора с три чипа на Busicom през 1968 г., преди да работи с Intel на Тед Хоф, Стенли Мазор и Федерико Фаггин за окончателния дизайн на чипа на процесора от 1969 до 1970г. По-късно Шима се присъединява към Intel през 1972 г. Там той работи с Faggin за разработването на Intel 8080, пуснат през 1974 г. Тогава Shima разработва редица периферни чипове на Intel, някои от които се използват в IBM PC, като 8259 контролер за прекъсване, 8255 паралелен порт чип, 8253 чип таймер, 8257 DMA чип и 8251 сериен комуникационен USART чип.
https://en.wikipedia.org/wiki/Masatoshi_Shima

Джоузеф Фредерик Трауб

На 24 август 2015 г. умира Джоузеф Фредерик Трауб. Той е американски компютърен учен. Той си сътрудничи в създаването на значителни нови алгоритми, включително алгоритъма на Дженкинс-Трауб за полиномиални нули, както и алгоритмите Kung-Traub, Shaw-Traub и Brent-Traub. Една от областите на неговите изследвания е тази на непрекъснатите квантови изчисления.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_F._Traub

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg