Крейг Федериги
Крейг Федериги

На 27 май 1969 г. е роден Крейг Федериги. Той е старши вицепрезидент по софтуерно инженерство в Apple. Федериги ръководи разработката на iOS, iPadOS, macOS и общите инженерни екипи на операционната система на Apple. Екипите му са отговорни за доставката на софтуера в основата на продуктите на Apple, включително потребителски интерфейс, приложения и рамки.
https://en.wikipedia.org/wiki/Craig_Federighi

Мариса Ан Майер
Мариса Ан Майер

На 30 май 1975 г. е родена Мариса Ан Майер. Тя е американска бизнесдама и инвеститор. Майер изпълнителен директор по информационни технологии и съосновател на Lumi Labs. Преди това те е била президент и главен изпълнителен директор на Yahoo!, длъжност, която е заемала от юли 2012 г. През януари 2017 г. бе обявено, че ще се оттегли от борда на компанията при продажбата на оперативния бизнес на Yahoo! на Verizon Communications за 4,8 милиарда долара. https://en.wikipedia.org/wiki/Marissa_Mayer

 Споразумение регулиращо търговията с микропроцесори на страните САЩ и Япония
Споразумение регулиращо търговията с микропроцесори на страните САЩ и Япония

На 4 юни, 1991 американски и японски представители обявяват споразумение за пакт, регулиращ търговията с микропроцесори на страните. Пактът се опитва да се справи с интензивната конкуренция между американските и японските производители на чипове, като призовава продажбите на чуждестранни полупроводници да достигнат 20 процента на японския пазар в рамките на една година. Президентът на САЩ Роналд Рейгън налага санкции на Япония през 1986 г., след като установява, че Япония не е успяла да увеличи американския дял на японския пазар на полупроводници.
https://www.computerhistory.org/tdih/june/4/#agreement-on-microprocessor-trade-between-us-and-japan

Доналд Дейвис
Доналд Дейвис

На 7 юни 1924 г. е роден Доналд Дейвис. Той е уелски компютърен учен, който е работил в Националната физическа лаборатория във Великобритания (NPL). През 1965 г. той замисля комутацията на пакети, която днес е доминиращата основа за комуникация на данни в компютърните мрежи по целия свят. Дейвис предлага национална мрежа в Обединеното кралство и проектира и изгражда локалната NPL мрежа, за да демонстрира технологията. Много от комутируемите глобални мрежи направени през 70-те години на миналия век, са били „почти във всички отношения“ сходни с първоначалния му дизайн от 1965 г. Проектът ARPANET кредитира Дейвис за неговото влияние, което е ключово за развитието на Интернет.
https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Davies

Тимъти Джон Бърнърс-Лий
Тимъти Джон Бърнърс-Лий

На 8 юни, 1955 г. е роден Сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий. Той е английски физик и компютърен специалист, основоположник и създател на World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW. Има няколко почетни докторски степени. През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в списъка на „100-те най-важни личности на 20 век“. На 15 април 2004 година става първият получател на новоучредената награда „Награда за технология на хилядолетието“. Същата година е посветен в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена наградата „Орден на Британската империя.“
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%BC_%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%BD%D1%8A%D1%80%D1%81-%D0%9B%D0%B8%D0%B9

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg