Франсис Елизабет „Фран” Алън

На 4 август 1932 г. е родена Франсис Елизабет „Фран” Алън. Тя е американски компютърен учен и пионер в областта на оптимизирането на компилатори. Нейните постижения включват семинарна работа по компилатори, оптимизация на програми и паралелни изчисления. Алън е първата жена избрана за IBM fellow, а през 2006 г. става първата жена, спечелила наградата Тюринг.
https://en.wikipedia.org/wiki/Frances_E._Allen#Career

Радия Кусот
Радия Кусот

На 6 август 1947 г. е родена Радия Кусот, френски компютърен учен. Тя е известна с измислянето на абстрактната интерпретация. В компютърните науки абстрактната интерпретация е теория за звуковото сближаване на семантиката на компютърните програми, базирана на монотонни функции над подредени множества, особено решетки. Тя може да се разглежда като частично изпълнение на компютърна програма, която печели информация за нейната семантика (например контролен поток, поток от данни), без да извършва всички изчисления.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radhia_Cousot
https://en.wikipedia.org/wiki/Abstract_interpretation

Адел Голдбърг
Адел Голдбърг

На 22 юли 1945 г. е родена Адел Голдбърг. Тя е компютърен учен, който участва в разработването на езика за програмиране Smalltalk-80 и различни концепции, свързани с обектно-ориентираното програмиране, докато работи в изследователския център Xerox Palo Alto (PARC), през 70-те години.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adele_Goldberg_(computer_scientist)

Дейвид Алберт Хуфман
Дейвид Алберт Хуфман

На 9 август 1925 г. е роден Дейвид Алберт Хуфман. Той е американски пионер в компютърните науки, известен с кодирането носещо неговото име – Huffman coding. В теорията на информатиката и информацията, кодът на Huffman е особен тип оптимален префикс код, който обикновено се използва за компресиране на данни без загуби.
https://en.wikipedia.org/wiki/David_A._Huffman
https://en.wikipedia.org/wiki/Huffman_coding

Кристен Нигаард
Кристен Нигаард

На 10 август 2002 г. умира Кристен Нигаард. Той е норвежки компютърен учен, пионер в областта на езиците на програмиране и политик. В международен план Нигаард е признат за ко-изобретател на обектно-ориентираното програмиране и езика за програмиране Simula заедно с Оле-Йохан Дал през 60-те години. Нигаард и Дал получават наградата А. М. Тюринг през 2001 г. за техния принос в компютърните науки.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kristen_Nygaard

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg