Фондация „Тинузавър“ представи официално своите цели и програми в подкрепа на ученици и преподаватели в сферата на електрониката, компютърните технологии, роботиката, икономиката и предприемачеството. Тя ще насърчава и подпомага развитието на потенциала на деца и учители, които търсят възможности да подобрят своите умения за професиите на бъдещето.

Фондацията е създадена през септември 2020 г. с подкрепата на ПРОМЯНАТА – конкурса за социално предприемачество, в който Тинузавър – авторска българска платформа за обучение по математика, физика и роботика, завърши като финалист през 2019 г. Организацията ще раздаде близо 15 000 лв във вид на частични стипендии, като набира и допълнителни средства, които ще бъдат използвани за реализирането на голямата ѝ цел – да направи образованието по природни науки достъпно и в по-малките населени места и за ученици и преподаватели с по-ограничени финансови възможности.

Създаването на фондация „Тинузавър“ е част от нашата стратегия да подпомогнем развитието на образователната среда в България, като повишим квалификацията на учителите, привлечем повече студенти и млади хора, които искат да навлязат в съвременните STEM образователни технологии и методики. За нас е важно повече ученици да могат да се запознаят с възможностите, които природните науки им дават, за да бъдат по-успешни в бъдеще“, заяви Невен Боянов, председател на УС на Фондация „Тинузавър“. В УС влизат още Веско Колев и Десислава Ковачева.

Фондацията предвижда специализирани обучения за повишаване квалификацията и знанията на преподаватели в областта на подпомагането и развитието на талантливи деца. Фондацията покрива 40% от общата сума на обучението за учители, и от 40% до 60% от общата сума на курса за ученици по методологията Тинузавър. Курсовете ще са с продължителност 20 учебни часа за ученици и студенти и 20 астрономически часа за преподаватели. Критериите са социални и възоснова на постижения на учениците. Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн формуляр.

В момента тече обучение за преподаватели, като за тези от Павликени и Козлодуй са отпуснати частични стипендии. За обученията има записани и 10 студента по проект “Студентски практики” и един доброволец.

Тинузавър продължава и откритите безплатни онлайн уроци в училища в цялата страна на тема “Програмиране, математика и физика и професиите на бъдещето”.

На сайта на фондацията може да намерите информация за критериите за получаване на стипендии, както за ученици, така и за учители и преподаватели.

За контакти и връзки с медиите: Невен Боянов,

https://www.facebook.com/boyanov, https://www.linkedin.com/in/nevenboyanovЗа Тинузавър: https://tinusaur.info, https://www.facebook.com/TinusaurBG, https://www.linkedin.com/company/tinusaur

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg