Маргарет Рок
Маргарет Рок

На 26 август 1983 г. умира Маргарет Рок. Тя е една от малкото жени математици, които са работи в парк Блечли по време на Втората световна война. Със своите математически умения и образование Рок успя да декодира машината Enigma срещу германската армия. Работата й по време на войната е поверителна и е защитена от Закона за официалните тайни от 1939 г., така че голяма част от работата й не е била разкрита през целия й живот.
https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Rock

Дафни Колер
Дафни Колер

На 27 август 1968 г. е родена Дафни Колер. Тя е израелско-американски професор в катедрата по компютърни науки в Станфордския университет. Тя е един от основателите на онлайн образователнаnта платформа – Coursera. Научната област на нейните изследвания е изкуственият интелект и неговите приложения в биомедицината.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daphne_Koller

Джон Уилям Моукли
Джон Уилям Моукли

На 30 август 1907 г. е роден Джон Уилям Моукли. Той е американски физик и инженер, създал заедно с Джон Преспър Екерт първия цифров електронен компютър с общо предназначение ENIAC.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Уилям Ричард Стивънс
Уилям Ричард Стивънс

На 1 септември 1999г. умира Уилям Ричард Стивънс. Той е американски автор на книги по компютърни науки. Най-известен е със своите серии “UNIX Network Programming” (1990, 1998, 1999), “Advanced Programming in UNIX Environment” (1992) и “TCP / IP Illustrated” (1994, 1995, 1996). Получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Университета в Мичиган през 1973 г. и едновременно магистърска степен (през 1978 г.) и докторска степен (през 1982 г.) по системно инженерство от Университета на Аризона. Премества се в Тусон през 1975 г., където е нает в Националната обсерватория на Кит Пийк като компютърен програмист до 1982 г. От 1982 до 1990 г. е вицепрезидент по изчислителни услуги в Health Systems International в Ню Хейвън, Кънектикът. Стивънс се завръща в Тусон през 1990 г., където продължава кариерата си като автор и консултант.
https://en.wikipedia.org/wiki/W._Richard_Stevens

Джоан Елизабет Лоутер Мъри
Джоан Елизабет Лоутер Мъри

На 4 септември 1994 г. умира Джоан Елизабет Лоутер Мъри, английски криптоаналитик и нумизмат, известна най-вече с работата си като разбивач на кодове в Bletchley Park по време на Втората световна война. Въпреки че тя не търси лично светлината на прожекторите, ролята й в проекта Enigma, който дешифрира тайните комуникации на нацистка Германия, й носи награди, като например назначаването за член на Ордена на Британската империя, през 1946 г.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Clarke

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg