Robert Morris
Robert Morris

На 26 юли 1989 г. федералното жури обвинява студента от университета Cornell University Робърт Т. Морис-младши за пускането на червея Морис (първият компютърен червей), като по този начин той става първият човек, който е осъден по силата на Закона за компютърни измами и злоупотреби от 1986 г. Робър Морис основава онлайн магазина Viaweb заедно с Пол Греъм, едно от първите уеб приложения, а по-късно открива фирмата за финансиране на рисков капитал Y Combinator, заедно с Пол Греъм.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Tappan_Morris
https://en.wikipedia.org/wiki/Morris_worm

Demis Hassabis
Demis Hassabis

На 27 юли 1976 г. е роден Демис Хасабис. Той е британски учен изследващ сферата на изкуствения интелект, невробиолог, дизайнер на видеоигри, предприемач и петкратен победител в първенството за настолни игри Pentamind. Той е и съосновател на компанията DeepMind Technologies. DeepMind Technologies има за цел да съчетае важни открития от невронауката и машинното обучение с нови разработки в изчислителния хардуер, за да отключи все по-мощни алгоритми за учене с общо предназначение, които ще работят за създаването на artificial general intelligence (AGI).
https://en.wikipedia.org/wiki/Demis_Hassabis
https://en.wikipedia.org/wiki/DeepMind

Wau Holland
Wau Holland

На 29 юли 2001 г. умира Херварт Холанд-Мориц, известен като Wau Holland. Той е немски журналист и активист за компютърна сигурност. През 1981 г. той съосновава Компютърен клуб Хаос (CCC), един от най-старите хакерски клубове в света. Компютърен клуб Хаос (CCC) е най-голямата асоциация на хакери в Европа с 7700 регистрирани членове.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wau_Holland
https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_Computer_Club

Kate Starbird
Kate Starbird

На 30 юли 1975 г. е родена Кейт Старбърд. Тя е американски компютърен учен, който изучава образователните възможности на социалните медии, както и Crisis Informatics. Изследванията й са разположени на пресечната точка на компютърните науки и социалните науки и попадат в областта на взаимодействието между човека и компютъра (HCI) и Computer-Supported Cooperative Work (CSCW).
https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Starbird

Hilary Putnam
Hilary Putnam

На 31 юли 1926 г. е роден Хилари Уайтхол Путнам. Той e американски философ, математик и компютърен учен. Извън философията, Путнам допринася за математиката и компютърните науки. Заедно с Мартин Дейвис той разработва алгоритъма на Дейвис-Путнам за булевия проблем на удовлетвореността и помага да се демонстрира нерешимостта на десетия проблем на Хилберт.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hilary_Putnam#Mathematics_and_computer_science

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg