„Тинузавър“ вдъхнови деца да изработят самостоятелно проекти по своя идея по време на Лятната академия по програмиране, математика и физика на Университет за деца в Еленския Балкан. 31 деца от 9 до 16 години от няколко български града се запознаха с основите на точните науки и развиха умения на бъдещето чрез игра и в подготовка на собствени проекти. Невен Боянов, Кристина Николова, Ганчо Ганев – Ганди и Владимир Гаристов помогнаха на децата и младежите да съчетаят своята страст към програмирането и автоматизацията с игри на чист въздух, така че да се заредят със знания и сили за новата учебна година.

Децата бяха разделени на три групи, според нивото им на подготовка, но заедно споделяха идеи, забавления сред природата, гледаха филми, учиха активно. „Всеки от участниците в академията получи комплект платки Тинузавър, които после се научи да програмира. Разделихме ги на групи, според възможностите им, и те надграждаха знанията, които вече имаха.

Лятна академия UNI4KIDS Мийковци
Лятна академия UNI4KIDS Мийковци

Най-напредналите сред тях работиха върху собствени проекти като роботизирана количка, която може да се движи по предварително зададен маршрут, може и да следва начертана на пода черна линия, светофарна система и др. В тези задачи имаше и елементи на предприемачество, каквито се опитваме да вграждаме във всички наши задания, за да могат младите хора да знаят защо учат всичко това и как могат да го приложат на практика в живота“, поясни Боянов.

Той добави, че е имало и състезания с управления на дронове, експерименти сред природата, възможности за натрупване на практически познания в света на науката и за живота като цяло.

Лятна академия UNI4KIDS Мийковци
Лятна академия UNI4KIDS Мийковци

Трима от участниците в академията се включиха в нея със стипендии, раздадени като част от кампанията на ПРОМЯНАТА 2019 и като подкрепа за Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в c. Русаля.

„След края на академията, през учебната година продължаваме да работим с някои от децата по време на курсовете, които провеждаме в няколко града в страната (Велико Търново, Варна и София) и онлайн от октомври. Насърчаваме ги да развиват своите способности и да работят по свои проекти“, завършва той.

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg