Джон Кук
Джон Кук

На 16 юли 2002 г. умира Джон Кок умира. Той е американски компютърен учен, признат за големия си принос в компютърната архитектура и оптимизиране на дизайна на компилатора. Той е считан от мнозина за „бащата на RISC архитектурата“. Кок прекарва цялата си кариера като индустриален изследовател за IBM, от 1956 до 1992 година.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Cocke

Intel Corporation
Intel Corporation

На 18 юли 1968 г. е основана Intel Corporation от Гордън Мур (Gordon E. Moore – химик и физик) и Робърт Нойс (Robert Noyce – физик) с рисков капитал, предоставен от Артър Рок. Третият служител в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove – инженер-химик, известен още като Andy Grove), който е начело на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на 20 век. Той е останал в историята като ключовата фигура в Intel. Към края на 90-те години Intel е вече една от най-големите и най-успешните корпорации в света, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до известна степен нейната позиция.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB

На 22 юли 1997 г. Apple Computer Inc. обявява нова операционна система за своите компютри Macintosh, OS 8. Важен ход в момент, когато управлението и печалбите на Apple са имали значителни проблеми, новата операционна система предлага нови функции като по-лесно интегриране на интернет и триизмерен външен вид. Веднага след обявяването, софтуерът печели положителни отзиви от потребителите.
https://www.computerhistory.org/tdih/july/22/#apple-announces-os-8

Даниел Д. Маккракен
Даниел Д. Маккракен

На 23 юли 1930 г. е роден Даниел Д. Маккракен. Той е американски компютърен учен. Той е бил професор по компютърни науки в градския колеж в Ню Йорк и e автор на над две дузини учебници по компютърно програмиране, с акцент върху ръководствата за програмиране на тогава широко използваните езици като Fortran и COBOL. Неговото „Ръководство за програмиране във Фортран“ (Wiley, 1961) и неговите наследници са стандартните учебници по този език в продължение на повече от две десетилетия. Книгите му са преведени на четиринадесет езика.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_D._McCracken

Рандолф Фредерик Пауш
Рандолф Фредерик Пауш

На 25 юли 1960 г. е роден Рандолф Фредерик Пауш. Той е бил американски преподавател, професор по компютърни науки, взаимодействие между човек и компютър и дизайн в университета Карнеги Мелън (CMU) в Питсбърг, Пенсилвания.

През 1998 г. той основава заедно с Дон Маринели курс за изграждане на виртуални светове в CMU, който преподава 10 години. Той се консултира с Google относно дизайна на потребителския интерфейс, а също и с PARC, Imagineering и Media Metrix. Пауш е основател на софтуерния проект Alice. Той получава президентската награда за млад следовател на Националната научна фондация.
https://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Pausch

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg