Брендан Айх
Брендан Айх

На 4 юли 1961 г. е роден Брендан Айх. Той е американски технолог и създател на езика за програмиране JavaScript. Той е съосновател на проекта Mozilla, Mozilla Foundation и Mozilla Corporation и е главен технически директор на Mozilla Corporation, на която за кратко e и главен изпълнителен директор. Той е изпълнителен директор на Brave Software.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brendan_Eich

Спътникът Telstar
Спътникът Telstar

На 10 юли 1962 г. трансатлантическата телевизия и други комуникации стават реалност с пускането на комуникационния спътник на Telstar. Продуктът на AT&T Bell Laboratories е първият орбитален международен комуникационен спътник, който изпраща информация до проследяващи станции от двете страни на Атлантическия океан. Първоначалният ентусиазъм за провеждане на телефонни разговори през сателита отшумява, след като потребителите разбират, че има закъснение с половин секунда в резултат на пътя на предаване, който е 25 000 мили.
https://www.computerhistory.org/tdih/july/10/#telstar-satellite-launched

Воислав "Воя" Антонич
Воислав “Воя” Антонич

На 12 юли 1952 г. е роден Воислав “Воя” Антонич. Той е сръбски изобретател, журналист и писател, най-известен с това, че е създал “направи си сам“ компютъра Galaksija и започва инициатива „Създайте свой собствен компютър Galaksija“ заедно с Деян Ристанович. Тази инициатива насърчава и просвещава хиляди компютърни ентусиасти през 80-те години в Социалистическа федерална република Югославия. Антонич дарява много от своите творения в публичното пространство, винаги когато те са свързани с обикновените хора.
https://en.wikipedia.org/wiki/Voja_Antoni%C4%87

Джей Форестър
Джей Форестър

На 14 юли е роден Джей Райт Форестър. Той е американски компютърен инженер и системен учен. Той е смятан за един от изобретателите на феритна памет, преобладаващата форма на компютърна памет с произволен достъп през годините на ранното развитие на цифровите компютърни технологии (между 1955 и 1975 г.). Тази памет е била част от семейството на други сходни технологии с чиято помощ е преодоляна пропастта между електронните лампи и полупроводниците, като е използвала магнитните свойства на материалите за превключване и усилване.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Wright_Forrester

Джон Томас Ридл
Джон Томас Ридл

На 15 юли 2013 г. умира Джон Томас Ридл. Той е американски компютърен учен и е бил професор в университета в Минесота. Публикуваните му творби включват силно влиятелни изследвания на социалната мрежа, препоръчителни системи и системи за сътрудничество.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_T._Riedl

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg