Морис Винсент Уилкс
Морис Винсент Уилкс

На 26 юни 1913 г. е роден сър Морис Винсент Уилкс. Той е британски компютърен учен, който проектира и помага за изграждането на автоматичния калкулатор за електронно съхранение на закъснение (EDSAC), един от най-ранните съхранявани програмни компютри и изобретява микропрограмиране, метод за използване на логика на съхранена програма за управление на контролния блок на централния процесор схеми. По времето на смъртта си Уилкс е бил професор в Кембриджския университет.
https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Wilkes

Джоузеф Гоген
Джоузеф Гоген

На 28 юни 1941 г. е роден Джоузеф Гоген. Той е американски компютърен учен. Бил е професор по компютърни науки в Калифорнийския университет и Оксфордския университет и заема изследователски позиции в IBM и SRI International. Работата на Гоген е един от най-ранните подходи към алгебраичната характеристика на абстрактните типове данни и той възниква и помага да се развие семейството на OBJ на програмните езици. Той е автор на „Категоричен манифест“ и основател и главен редактор на списанието „Изследвания на съзнанието“. Развитието му на теория на институциите повлиява на областта на универсалната логика. Стандартното имплициране в размитата логика на продукта често се нарича „импликация на Гогуен“.
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goguen

Ѝлон Мъск
Ѝлон Мъск

На 28 юни 1971 г. е роден Ѝлон Рийв Мъск. Той е канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер. Мъск изучава самостоятелно компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX (СпейсЕкс), както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors (Тесла Моторс). Той е основател на SpaceX и е сред основателите на Tesla Motors и PayPal (ПейПал) (последната е продадена през 2002 г. за 1,5 млрд. долара, като делът на Мъск е 180 млн. долара). Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана от негови братовчеди.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%BE%D0%BD_%D0%9C%D1%8A%D1%81%D0%BA

Лин Джолиц
Лин Джолиц

На 30 юни 1961 г. е родена Лин Гриър Джолиц. Тя е фигура в свободния софтуер и основател на много стартъпи в Силициевата долина, заедно със съпруга си Уилям. Джолиц е най-известна с работа си по прехвърлянето на операционната система 386BSD и превръщането и в свободна/отворена. Лин е коментатор на интернет събитият като обсъжда новини и събития в компютърната индустрия, тя често пише за BYTE. Освен това притежава патенти за интернет технологиите и иновациите в полупроводниковата памет и пише технически документи и статии. В момента тя е съветник на мрежата CoolClip, интернет стартъп, който използва сървърно-базиран двигател за производство на видео, който Лин първоначално е проектирала и тествала в Калифорнийския университет в Бъркли.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lynne_Jolitz

Дъглас Енгълбърт
Дъглас Енгълбърт

На 2 юли 2013 г. умира Д-р Дъглас К. Енгълбърт. Той е американски изобретател известен като създател на компютърната мишка, носител на наградата Тюринг от 1997 г., на националния медал на технологиите (National Medal of Technology), наградата на MIT Лемълсън (Lemelson) и много други. Идеята за мишката се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около 10 години в проучвания.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg