Когато през 2013 г. Невен Боянов и неговите приятели от Клуба на програмистите във Велико Търново започват да работят над „Тинузавър“ като хоби, едва ли са мислили, че 7 години по-късно това ще е едно от най-разпознаваемите начинания на тяхната общност.

Работилница Тинузавър ВТУ 2014
Работилница Тинузавър – ВТУ 2014
  • През 2019 г. „Тинузавър“ това вече не е хоби, а следва мисия да достигне до възможно най-много деца, особено в по-малките градове, където технологиите и иновациите навлизат много по-трудно.
  • През 2019 г. общността на „Тинузавър“ включва преподаватели, студенти, ученици и любители от България, Западна Европа и Северна Америка.
  • През 2019 г. „Тинузавър“ е финалист на конкурса за социално предприемачество „Промяната“.
  • През 2019 г. „Тинузавър“ получи подкрепата на Център Ринкър за предприемачество и обучения.
  • През 2020 г.  „Тинузавър“  участва в международното изложение за иновации и технологии в образованието Bett Show London 2020.
  • През 2020 г.  „Тинузавър“  набира нови инвеститори и обучава изцяло онлайн деца и учители.

“Историята ни започна като проект без име…”

„Тинузавър стартира през 2013 г. по-скоро като личен хоби проект без име и цел. По това време бях започнал да се занимавам с микроконтролери. Мои съмишленици от Клуба на програмистите във Велико Търново проявиха интерес към платките, направихме няколко работилници във Великотърновския университет, и лека-полека това се превърна в нещо много по-сериозно. Като при повечето проекти с отворен код, и тук приятелите ми отделяха от свободното си време, за да работят по него“, пояснява Невен Боянов, съосновател на проекта.

За него и екипа му времето от 2013 г. насам се измерва в изминати километри в пътувания за участия в събития и обучения, в продадени платки и комплекти, в брой на преподаватели и ученици, хоби любители, които превръщат своите технически идеи в реалност.

„Тинузавър“ тръгва по света

„Тинузавър“ тръгва към потребителите, естествено, от Велико Търново. През 2013 г. започват първите работилници в залите на факултет Математика и Информатика на Великотърновския университет. През 2015 г. компанията „Програмиста“ превръща партньорството си с университета и, разбира се с участието на членове на Клуба на програмистите, и с част от екипа на Невен Боянов, в амбициозен проект – нова бакалавърска програма „Софтуерно инженерство“ във Великотърновския университет, в която „Тинузавър“ влиза като част от учебната програма на дисциплината „Микроконтролери и вградени устройства“.

От лятото на 2016 г. започват курсовете и в рамките на летните академии на Университет за деца, инициатива на Явор Киряков. Именно той, в качеството си на учител в 137 СОУ в София, въвежда „Тинузавър“ в часовете си по информационни технологии. През 2017 г. започват и първите курсове за преподаватели в цялата страна. За 2019 г. са обучили 20 души от 10 различни организации – партньори и училища. В екипа на проекта се включват курсисти студенти, общността на „Тинузавър“ се развива динамично.

Сертификати Тинузавър Дрента Академия
Летни академии 2019

Искаме „Тинузавър“ да достигне до възможно най-много деца, особено в по-малките градове, където технологиите и иновациите навлизат много по-трудно. Технологиите са прекалено динамични и бързо развиващи се, за да се съобразяват с образователна система и програми. Образователни платформи като нашата са начин за “запълване” на пропуските в традиционното образование и, може би най-важното, да провокират интерес в децата към науката и технологиите. Искаме да направим изучаването на програмиране, математика и физика интересно и забавно за всяко дете“, казва Невен Боянов.

„Тинузавър“ търси и намира пътя към устойчив бизнес модел

„Тинузавър“ е пример за бизнес модел, който не настига, а се надбягва с тенденциите в модерното предприемачество. Той се превръща и развива като бизнес начинание бързо, чрез модерните онлайн платформи за набиране на капитал. През 2016 г. екипът събира 57% от сумата, от която има нужда, чрез краудфъндинг кампания. Скоро след това идват и първите продажби, основно в Северна Америка. Първите чуждестранни потребители на комплектите са любители на роботиката.

Следващата година отново чрез групово финансиране „Тинузавър“ привлича 180% от заложените средства. През 2018 г. се открива възможност и за подпомагане от бизнес ангели. Проектът се превръща в бизнес, за да генерира приходи, които осигуряват бъдещето на проекта. През 2020 г. „Тинузавър“ приключи втори кръг на финансиране с трима нови частни инвеститори. Компанията продължава напред и с първите двама инвеститори от 2018 г. Те влагат общо 77 800 лв на база на оценка на фирмата на 1 150 000 лв. Заедно с тримата нови съмишленици на „Тинузавър“ съдружниците са с експертиза в областта на финансите; правото; софтуер разработка и управлението; онлайн маркетинга, рекламата и SEO.

„Тинузавър“ спечели и 15 000 лв финансиране като финалист на Конкурса за социално предприемачество „Промяната“ и  участва в международното изложение за иновации и технологии в образованието Bett Show London 2020.

Тинузавър на Bett Show Лондон 2020
Тинузавър – Bett Show Лондон 2020

“Запазихме доверието в досегашните си инвеститори и привлякохме нови, които освен със средства, ще ни помагат и с професионална експертиза. Предстои ни разгръщане на българския пазар, ще работим за развитие на STEM образованието у нас и ще представим нови продукти и услуги тук и в чужбина. Надявам се с това да привлечем ново финансиране като дългосрочна цел“, казва Невен Боянов.

„Тинузавър“  расте

А бъдещето на проекта е в ръцете на любителите на програмирането, математика и физиката на възраст от 6 до 65 години. На летните академии през 2018 г. ученици в 6-7 клас създават умален модел на светофарна уредба на базата на знанията, усвоени за по-малко от седмица. През 2020 г. деца и учители се обучават онлайн, съобразено с новата социална ситуация, но без да губят от динамиката на ученето в реална среда. Предстои и Лятната академия в Еленския Балкан, а от есента и нови курсове, безплатни обучения.

Измежду всички свои задачи, Невен Боянов се надява да има време да завърши своя тинузавърски проект – за домашна система за поливане на саксии, която да се съобразява с температура, влажност на почвата и въздуха и други параметри. „Когато го завърша, това ще стане част от учебните материали, които ще включват и биология и химия“, усмихва се той.

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg