Блез Паскал
Блез Паскал

На 19 юни 1623 г. е роден Блез Паскал. Той е френски математик, физик, религиозен философ, теолог и писател. Още в юношеска възраст разработва множество класически за математиката и физиката идеи. 17-годишен изобретява оригинална сметачна машина, която по-късно доразработва и за която под названието „Колело на Паскал“ получава кралски патент през 1649 г.

Признат е и за един от основоположниците на теорията на вероятностите съвместно с Пиер Ферма. Голям принос има Паскал и към пресмятането на безкрайно малките и безкрайно големите числа и геометрията. Още през 1642 г. Паскал конструира изчислителна машина за две аритметични операции. Той се приема за конструктор на първия цифров калкулатор.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B5%D0%B7_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB

Робърт Девар
Робърт Девар

На 21 юни 1945 г. е роден Робърт Беридейл Кийт Девар. Той е американски компютърен учен и преподавател, роден в Англия. Той помога за разработването на софтуерни езици и компилатори и е явен защитник на свободно лицензиран софтуер с отворен код. Той е основател, главен изпълнителен директор и президент на софтуерната компания AdaCore. Девар е откровен привърженик на свободно лицензирания софтуер с отворен код и експерт в авторското право и патентното право на софтуер.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Dewar

Алан Тюринг
Алан Тюринг

На 23 юни 1912 е роден Алън Матисън Тюринг. Той е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за алгоритъм и изчислимост. Машината на Тюринг е абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Алън Тюринг се смята за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

По време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк – британския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата, чиято задача е разбиване на шифрите, ползвани от германските военноморски сили. Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба”, което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където създава АCE – един от първите програмируеми компютри.

През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Умира през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%8A%D0%BD_%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3

Винтън Грей Сърф
Винтън Грей Сърф

На 23 юни 1943 г. е роден Винтън Грей Сърф. Той е американски учен в областта на компютърните технологии и признат, заедно с Боб Кан за един от бащите на Интернет. Неговият принос за създаването и развитието на Интернет е признат чрез множество награди и отличия, между които „Президентския медал за свобода“, „Национален медал за технологии“, наградата „Тюринг“, орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие, медалът на IEEE Александър Греъм Бел и др. Сърф е един от създателите на международното Интернет общество, сред основателите е и на ICANN, където е председател на Съвета на директорите от 1999 до 2007 г. От септември 2005 г. Винт Сърф е вицепрезидент на Google, с официална позиция „главен Интернет проповедник“
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D1%82_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D1%84

Джеймс Мартин
Джеймс Мартин

На 24 юни 2013 г. умира Джеймс Мартин. Той е британски консултант по информационни технологии и автор, известен с работата си в областта на осигуряване на информационни технологии. Мартин е експерт в областта на проектирането на системи, методологията за разработка на софтуер, проектиране и разработка на информационни технологии и компютърното софтуерно инженерство. Той е един от първите, които промотират езици за програмиране от четвърто поколение и е един от основните разработчици на Rapid Application Development methodology.
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Martin_(author)

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg