Иван Съдерланд

На 16 май 1938 г. е роден Иван Съдърланд. Той е пионер в областта на компютърната графика, създател на първия интерактивен графичен пакет „Sketchpad“, първообраз на бъдещите CAD. Първи прилага обектно-ориентирания подход в програмирането. Лауреат на премията на Тюринг. Създава първия шлем за виртуална реалност и Алгоритъм на Коен — Съдърланд, позволяващ ефективно да се намират отсечки от прави, разположени в правоъгълник.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Джеймс Гослинг

На 19 май 1955 г. е роден Джеймс Артър Гослинг, често наричан „д-р Java“. Tой е канадски компютърен учен, най-известен като основател и водещ дизайнер на програмния език на Java. Той получава идеята за Java VM, докато пише програма за порт на софтуер от PERQ, като превежда Perq Q-Code на VAX асемблер и емулира хардуера. Работи в Sun Microsystems от 1984 до 2010 г. (26 години). Гослинг напуска Sun Microsystems на 2 април 2010 г., след като е придобит от Oracle Corporation. През март 2011 г. Гослинг напусна Oracle, за да работи в Google.
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Gosling

Санди Дъглас

На 21 май 1921 г. е роден Александър Шафто „Санди“ Дъглас. Той е британски професор по компютърни науки, кредитиран за създаването на първата графична компютърна игра Морски шах (Tic-tac-toe) през 1952 г. на компютъра EDSAC в университета в Кеймбридж.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Douglas

Карл Кох

На 23 май 1989 г. умира Карл Вернер Лотар Кох. Той e германски хакер през 80-те години на миналия век, който нарича себе си „Хагард“, на Хагбард Селин. Той бива замесен в инцидент с компютърен шпионаж през Студената война. Кох е свързван с компютърния клуб Хаос. Той е работил с хакерите, известни като DOB (Дирк-Ото Брезински), Пенго (Ханс Хайнрих Хюбнер) и Урмел (Маркус Хес), и е участвал в продажбата на хакерска информация взета от военните компютри на Съединените щати и предоставена на КГБ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Koch_(hacker)

Уорд Кънингам

На 26 май 1949 г. е роден Уорд Кънингам. Той е компютърен програмист и създател на концепцията уики (wiki). Създава първия уики-сайт, т.н. Portland Pattern Repository, през 1993 г. Сайтът все още работи в Мрежата и цели развитието на „хора, проекти и полезни примери“ и се счита за „неофициална история на идеи за програмиране“. Уорд Кънингам създава фирмата Cunningham & Cunningham, Inc. Също е служил като директор на разработването в Wyatt Software и като главен инженер в лабораторията за компютърни проучвания към фирмата Tektronix. Уорд също така е добре известен с приноса си към развитието на обектно-ориентираното програмиране. От декември 2003 г. до есента на 2005 г. работи в Microsoft.
https://bg.wikipedia.org/wiki

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg