Tandy Corp. планира да изгради клонове на компютърни системи PS/2 на IBM
Tandy Corp. планира да изгради клонове на компютърни системи PS/2 на IBM

На 21 април 1988 г. Tandy Corp. провежда пресконференция в Ню Йорк, за да обяви плановете си за изграждане на клонове на компютърни системи PS/2 на IBM. Конференцията идва веднага след съобщението на IBM, че ще лицензира патенти на ключови компютърни технологии, което е знак за готовността й да позволи други компании да клонират нейни машини. В рамките на пет години клонингите на IBM стават по-популярни от оригиналните машини на IBM.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/21/#tandy-plans-to-build-ibm-ps/2-clones

Ани Исли
Ани Исли

На 23 април 1933 г. е родена Ани Дж. Исли. Тя е афро-американски компютърен учен, математик и учен в областта на ракетната техника. Работила е в изследователския център „Луис“ (сега изследователски център „Глен“) на Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и неговия предшественик, Националния консултативен комитет по аеронавтика (NACA). Тя е била водещ член на екипа, който разработва софтуер за ракетата “Кентавър” и е една от първите афро-американци, които са работили като компютърни учени в НАСА.
https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Easley

Лари Теслър
Лари Теслър

На 24 април, 1945 г. е роден Лорънс Гордън Теслър. Той е американски информатик, работил в областта на взаимодействието между човек и компютър. Той е програмистът, който въвежда в употреба клавишните комбинации Ctrl+X, Ctrl+C, Ctrl+V („изрежи, копирай, постави“, на английски: cut, copy, paste). Теслър е работил в Xerox PARC, Apple Computer, Amazon.com.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Робърт Нойс получава патент за „Интегралната схема“
Робърт Нойс получава патент за „Интегралната схема“

На 25 април 1961 г. Американското патентно ведомство издава патент на Робърт Нойс за интегралната схема, започвайки дълга битка с Джак Килби за това, кой има права върху патента. Килби е измислил германиева версия на интегралните схемите, докато Нойс разработва силиконовата интегрална схема – тази, която става по-приета. Интегралните схеми заменят транзисторите в компютрите, което позволява на машините да бъдат значително по-малки.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/25/#noyce-awarded-patent-for-integrated-circuit

Ласло Белади
Ласло Белади

На 29 април 1928 г. се ражда Ласло Белади, създател на алгоритъма на Белади (използван за оптимизиране на работата на компютрите). Белади работи в IBM 23 години в софтуерното инженерство, преди да се присъедини към изследователската лаборатория на Mitsubishi Electronics в средата на 80-те години.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/29/#laszlo-belady-born

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg