Прит Касесалу
На 10 април 1972 г. е роден Прийт Касесалу. Той е естонски програмист и софтуерен разработчик, най-известен с участието си в разработването на Kazaa, Skype и най-скоро на Joost. В момента работи за Ambient Sound Investments. Skype е телекомуникационно приложение, което е специализирано в предоставянето на видео чат и гласови разговори между компютри, таблети, мобилни устройства, конзолата Xbox One и смарт часовници през интернет. В края на 2010 г. е имало над 660 милиона потребители в световен мащаб, като над 300 милиона са изчислени, че са активни всеки месец към август 2015 г. През февруари 2012 г., в Skype по едно и също време е имало 34 милиона потребители.
https://en.wikipedia.org/wiki/Priit_Kasesalu
https://en.wikipedia.org/wiki/Skype

Филип Уолтър Кац
На 14 април 2000 г. умира Филип Уолтър Кац. Той е компютърен програмист, най-известен като съ-създател на форматa Zip за компресиране на данни, и автор на PKZIP, програма за създаване на zip файлове, работещи под DOS. Съдебен иск между авторските права между System Enhancement Associates (SEA) и компанията на Кац, PKWARE, Inc., е бил разгласяван в общността на BBS в края на 80-те години. Софтуерният бизнес на Фил Кац е бил много успешен.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Katz#PKARC_and_PKWARE

Езикът за програмиране LISP
На 16 април 1959 г. езикът за програмиране, който предоставя основата за работа с изкуствения интелект, LISP, е представен за първи път публично. Създаден от Джон Маккарти, LISP предлага на програмистите гъвкавост в организацията. Този компютърен език все още се използва в средите за развитие на изкуствения интелект.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/16/#lisp-language-unveiled

Едгар Франк Код
На 18 април 1923 е роден Едгар Франк Код. Той е британски информатик. По време на работата си в IBM изобретява релационния модел за управление на бази данни, който е теоретичната основа за релационните бази данни. Прави и други ценни приноси към компютърната наука, но релационният модел, като много влиятелна обща теория за управление на данни, си остава неговото основно и най-популярно научно постижение.
https://bg.wikipedia.org/wiki/

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg