Първия компютър UNIVAC I
На 30 март 1951 г. Бюрото за преброяване на САЩ получава първия компютър UNIVAC I, първият търговски компютър, който привлича широко обществено внимание. Въпреки че Бюрото за преброяване започва да го използва в края на март, той е преместен в Бюрото за преброяване няколко месеца по-късно. UNIVAC е в състояние да извърши 1 905 операции в секунда, които съхранява на магнитна лента.
https://www.computerhistory.org/tdih/march/30/#census-bureau-receives-univac-i-computer

Microsoft Corporation обявява Z80 SoftCard
На 2 април 1980 г. Microsoft Corporation обявява Z80 SoftCard – техния първи и (в продължение на много години) единствен хардуерен продукт – микропроцесор на печатна платка, който се включва в персоналния компютър на Apple II. Той се продава на дребно за $ 349,00. SoftCard позволява на програми, работещи под операционната система CP / M (включени в картата, както беше и Microsoft BASIC), да работят в Apple II-базирана Apple II, само с незначителни модификации. По-специално, текстовият процесор WordStar е бил толкова популярен, че хората са купували SoftCard и придружител „80-колонна карта“, само за да я стартират.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/2/#microsoft-announces-softcard

Марк Андреесен и Джим Кларк основават Netscape Communications Corp.
На 4 април 1994 г. Марк Андреесен и Джим Кларк основават Mosaic Communications Corp., по-късно преименувана на Netscape Communications Corp. Андресен разработва софтуера, използван за сърфиране в световната мрежа, докато работи в Националния център за суперкомпютърни приложения (NCSA) в Университета в Илинойс , Кларк е съосновател на висококачествения производител на компютри Silicon Graphics Inc.
https://www.computerhistory.org/tdih/april/4/#marc-andreessen-founds-netscape-with-jim-clark

Microsoft Corporation пуска Windows 3.1
На 6 април 1992 г. Microsoft Corporation пуска Windows 3.1, операционна система, предоставяща на съвместими с IBM и IBM компютри графичен потребителски интерфейс (макар Windows да не е първият такъв интерфейс за компютри). Цената на дребно е била 149,00 долара. Заменяйки предишния интерфейс на командния ред на DOS със своята Windows система, Microsoft създава програма, подобна на операционната система Macintosh, и затова е съдена от Apple за нарушаване на авторски права. (Microsoft по-късно надделя в тази съдебна битка).
https://www.computerhistory.org/tdih/april/6/#microsoft-releases-windows-3.1

Марк Спенсър
На 8 април 1977 г. е роден Марк Спенсър. Той е американски компютърен инженер и е оригиналният автор на GTK + базиран клиент за незабавни съобщения Gaim (който е преименуван на Pidgin), L2TP демон l2tpd и потребителски интерфейс на мрежата на Cheops. Марк Спенсър е създател на Asterisk, базирана на Linux централа с отворен източник в софтуера. Той е основател, председател и главен технологичен директор на Digium, доставчик на далекосъобщения с отворен код, най-известният с развитието и спонсорството на Asterisk. В началото на 2007 г. Спенсър премина от главен изпълнителен директор в главен технологичен директор.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Spencer_(computer_engineer)

Tinusaur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

lg